Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Tekwill Expo Day 2024: Inovații tehnologice pentru toate vârstele și recunoașterea performanțelor educaționale ale elevilor din țară
12/06/2024 - 14:28

Moldova Digital Summit 2024 s-a încheiat cu Tekwill Expo Day, un eveniment care își propune să încurajeze copiii și tinerii din Republica Moldova să devină creatori de soluții inovatoare și lideri în domeniul tehnologiilor, oferindu-le oportunități unice de testare și experimentare cu tehnologiile, dar și recunoașterea performanțelor impresionante pe care le-au atins în cadrul programelor de studiere a domeniilor STEM.

 

Aflat la cea de-a III-a ediție, Tekwill Expo Day a adus în prim-plan proiectele promițătoare ale tinerilor inovatori din întreaga țară și le-a oferit o platformă de împărtășire a soluțiilor și experiențelor creatoare. De asemenea, vizitatorii de toate vârstele au avut parte de o multitudine de oportunități și experiențe de interacțiune cu noile tehnologii, inclusiv robotică educațională, inteligență artificială, realitate virtuală și augmentată, modelare și imprimare 3D, circuite electronice și altele.

 

În cadrul Tekwill Expo Day a avut loc și ceremonia de premiere a Concursului național „Tekwill Junior Ambassadors”. Astfel, proiectele inovatoare ale tinerilor din toată țara, performanțele impresionante atinse, talentul și creativitatea elevilor au fost recunoscute și celebrate cu mult entuziasm alături de profesori, lideri guvernamentali, parteneri de dezvoltare și reprezentanți ai industriei IT din Moldova. 

 

La cea de de-a IV-a ediții a Concursului național „Tekwill Junior Ambassadors” au participat peste 700 de elevi și 250 de cadre didactice din cele 391 de instituții de învățământ din întreaga țară, care implementează programul „Tekwill în Fiecare Școală”. Etapa finală, desfășurată pe 8 iunie, a adus împreună 400 de elevi și profesori, care au prezentat proiectele digitale cu impact social. Printre proiectele dezvoltate de elevi se regăsesc proiecte de Inteligență Artificială, precum transcrierea vocală în text, identificarea emoțiilor cu ajutorul inteligenței artificiale, prognozarea calității apei cu ajutorul algoritmilor IA, diagnosticarea afecțiunilor grave prin intermediul IA. De asemenea, în cadrul celei de-a IV-a ediții, au fost dezvoltate peste 100 de identități vizuale și 150 de pagini web pentru companiile mici și mijlocii din țară, iar participanții la categoria „Aplicații mobile” au dezvoltat produse digitale pentru propriile idei de afaceri. 

 

Toți participanții la concurs au fost distinși cu diplome, iar învingătorilor li s-au înmânat trofee și premii pentru proiectele realizate la opt categorii, printre care: Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Inteligența Artificială, Inteligența Emoțională în Comunicare, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Video Storytelling, Antreprenoriat, Design Grafic.

 

Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova: „În Republica Moldova avem copii talentați și cu o capacitate fără precedent de a inova. Avem mii de copii și tineri care învață tehnologiile informaționale - toți sunt o mândrie și un exemplu de inspirație și pentru ceilalți. Avem și mulți prieteni care ne susțin, cărora le mulțumim pentru contribuția enormă pe care o aduc în procesul educațional. Mulțumim și profesorilor care au adoptat inovația în curriculum școlar, au participat la cursuri și instruiri pentru a fi în pas cu tehnologia”. 

 

Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: Particip cu mare drag la fiecare ediție a Tekwill Expo Day, pentru că este o oportunitate unică de a te încărca cu energie și optimism. Rezultatele voastre sunt o demonstrație clară că Republica Moldova are viitor prin capacitatea de care dați dovadă, dar și că suntem capabili să schimbăm lucrurile în țara noastră. Rezultatele voastre sunt pe alocuri mai bune decât ale copiilor din alte țări și fiecare dintre voi poate contribui la schimbarea spre bine în țara, localitatea și familia sa. Educația este unica șansă ca să ne dezvoltăm, suntem o țară mică, iar resursa noastră principală sunt oamenii. Vom continua să investim în educație și să creăm posibilități pentru generațiile actuale”.

 

Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova: „Ceea ce vedem la Tekwill Expo Day este similar cu expozițiile din alte țări europene. Voi, tinerii de astăzi, sunteți generația de mâine care foarte curând va prelua responsabilitățile pentru deciziile acestei țări. Vrem să vă provocăm, să vă inspirăm și să vă pregătim pentru această sarcină importantă. Avem peste 78 de mii de copii în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală” – sunteți o inspirație pentru noi toți. Vă încurajăm să fiți curioși și să munciți în continuare, iar noi vom depune toate eforturile pentru ca voi să beneficiați de toate oportunitățile aici, acasă”.

 

Thomas Alveteg, vice-șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „Sunt foarte bucuros sa fiu aici, este un eveniment foarte minunat. Suedia împreună cu Uniunea Europeană susține implementarea inițiativelor „Tekwill în Fiecare Școală” și „Tekwill Ambassadors” în regiunea de sud a țării. Anul trecut, am vizitat orașul Cahul, a fost o zi cu furtună de zăpadă și am crezut că nu va veni nimeni la școală, dar am văzut că părinții cu copiii au venit la lecții în ciuda zăpezii. Atunci am înțeles că în Republica Moldova suntem pe drumul cel bun”.

 

John Riordan, Șef adjunct al misiunii USAID în Moldova: „Aș fi vrut și eu să am toate instrumentele și oportunitățile pe care le aveți voi acum pentru a învăța diferite discipline ale viitorului. Proiectele elaborate de voi sunt cu adevărat impresionante și inspiraționale. Părinții mei au fost profesori, de aceea, mă adresez dvs, dragi profesori. Știu ce eforturi ați depus și cât de mult ați muncit pentru a crește acești elevi și pentru a obține aceste rezultate”.

 

Două echipe din rândul învingătorilor la categoriile „Aplicații mobile” și „Inteligență Artificială” vor reprezenta Republica Moldova la Concursul internațional „e-ICON World Contest” din Coreea de Sud, iar cinci echipe vor participa la concursul internațional de inteligență artificială „INTEL AI GLOBAL IMPACT FESTIVAL” organizat anual de INTEL.

 

Concursul „Tekwill Junior Ambassadors” este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Tekwill în cadrul Programului național „Tekwill în Fiecare Școală”. Programul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul remarcabil al partenerilor de dezvoltare Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei. 

 

Pe parcursul a patru ediții, „Tekwill Junior Ambassadors” a implicat aproximativ 5000 de elevi și 600 de cadre didactice din întreaga țară, care sunt beneficiarii programului „Tekwill în Fiecare Școală”, devenind o platformă importantă de încurajare și susținere a potențialului creativ și inovator al tinerilor din Republica Moldova.
petitii