Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
La Chișinău a avut loc o masă rotundă privind impactul războiului din Ucraina asupra mediului în regiunea Mării Negre
25/05/2023 - 16:22

Impactul războiului din Ucraina asupra mediului în regiunea Mării Negre a fost discutat astăzi în cadrul unei mese rotunde organizate de Directoratul Comisiei Europene pentru Cercetare și Inovare în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.  Evenimentul, care s-a desfășurat în format hibrid, a reunit cercetători din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina și Republica Moldova. 

 

Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a menționat rolul cercetătorilor în identificarea unor soluții pentru prevenirea unor crize de mediu: „Știința are un rol important în ​​realizarea evaluărilor impactului războiului asupra mediului, cât și în lansarea unor discuții pentru identificarea unor măsuri concrete de redresare. Astfel, în cadrul acestei mese rotunde, cercetători care reprezintă diferite domenii științifice și țări vor lucra împreună pentru a identifica principalele impacturi ale războiului din Ucraina asupra solului, apei și aerului din regiunea Mării Negre și pentru a propune soluții concrete pentru atenuarea acestor efecte”, a spus Anatolie Topală. 

 

Participanții la eveniment au discutat principalele efecte ale războiului din Ucraina asupra solului, apei și aerului în zona Mării Negre, dar și au analizat mai multe soluții bazate pe rezultatele cercetărilor pentru atenuarea acestor efecte. Totodată, s-a vorbit despre intensificarea colaborării transfrontaliere și schimbului de bune practici, pentru studierea impactului războiului asupra mediului în regiunea Mării Negre. Un subiect aparte l-a constituit consolidarea colaborării între cercetătorii din Republica Moldova și cei din Uniunea Europeană, pentru participarea la viitoarele apeluri ale programului Orizont Europa pe dimensiunea de mediu, precum și identificarea potențialului diplomației științifice în regiune.
petitii